9 iunie 2012

Prajitura cu migdale si crema de vanilie


Pentru acest weekend am pregatit o prajitura extraordinar de pufoasa si de aromata, decorata cu migdale aurii. Este una dintre preferatele mele. Si cum nu sunt prea buna la pastrarea secretelor, iata reteta:

Ingrediente pentru un blat cu dimensiunea 26x38 cm:

4 albusuri
1 varf de cutit de sare
250 gr migdale macinate foarte fin (gasiti la Kaufland in pachete de 100 gr) sau macinati in blender migdale decojite
150 gr zahar brun praf

Urmeaza sa taiem acest blat in doua, pe verticala. Prajitura va avea prin urmare dimensiunea de 26x19 cm.
Daca doriti ca dimensiunea sa fie mai mare, coaceti doua foi cu dimensiunea dorita, marind cantitatile in mod corespunzator.
Crema este suficienta si pentru o prajitura mai mare daca nu imbracati si marginile sale.

Ingrediente pentru crema:

4 galbenusuri
4 linguri de amidon
100 gr zahar
400 ml lapte
200 gr unt taiat cubulete
1 lingurita de esenta de vanilie

Ornament:

50 gr fulgi de migdale prajite foarte usor

Prepararea blatului:


Se bat albusurile spuma tare cu un varf de cutit de sare, adaugand lingura cu lingura zaharul. Se adauga migdalele macinate amestecand usurel de jos in sus cu lingura de lemn.

Compozitia se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se intinde uniform.


Se coace in cuptorul preincalzit la 180 gr.C timp de 25-30 de minute, sau pana cand capata o culoare aurie.
Dupa coacere, lasam sa se racoreasca cateva minute si indepartam foaia de copt.


Prepararea cremei de vanilie:


Se incalzeste laptele pana aproape de punctul de fierbere intr-o craticioara cu fund dublu. Se freaca galbenusurile cu zaharul pana cand se deschid la culoare, apoi se adauga amidonul si laptele, putin cate putin. Se pune pe foc mic in vasul in care am incalzit laptele si se fierbe amestecand continuu fundul vasului. Dupa ce incepe sa clocoteasca, mai fierbeti una-doua minute, pana cand amestecul devine gros ca o budinca. Luam de pe foc, adaugam untul si esenta de vanilie.

Omogenizam crema amestecand energic. Se acopera imediat cu folie alimentara si se lasa sa se racoreasca. Apoi, se pune in frigider 1-2 ore. Inainte de folosire se bate cu mixerul ca sa devina pufoasa.

Asamblarea prajiturii:

Foaia se taie in doua pe verticala si se umple cu jumatate din cantitatea de crema. Cu cealalta jumatate se imbraca exteriorul prajiturii. Fulgii de migdale se prajesc usor in tigaie, apoi se presara peste prajitura.

Pofta mare!



20 de comentarii:

  1. Este delicioasa. Cu muuuulta crema!:))

    RăspundețiȘtergere
  2. arata minunat!
    te pup draga mea!Sa ai o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru vizita, Emily. Iti doresc si eu o duminica frumoasa.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am niste migdale ce ma asteapta cuminti....cred ca asteptau reteta asta. De am vreme o voi face!

    RăspundețiȘtergere
  5. S-o incerci neaparat. Este foarte pufoasa si gustoasa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu siguranta am s-o incerc ,arata grozav iar combinatia este delicioasa!Pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc, Flory. Este intr-adevar delicioasa.
    Eu mi-am pus in plan sa incerc tortul tau cu crema Mascarpone. Sa ai o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  8. Trebuie sa fie delicioasa...si ce bine arata!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ohhhh ,s e pare ca ti-ai facut de cap in weekend !! ;) Arata extrem de bine prajiturica ta !!
    PS.Acum imi spui ca nu stii sa pastrezi secrete ? :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Adina, prajitura asta am facut-o in luna iulie, nu in weekend. Multumesc, oricum. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  11. iN BLAT SE VEDE CA AR AVEA FAINA IN RETETA L BLAT NU SE SPUNE NIMIC DE FAINA SI NUMAI ALBUSUL ACELA CU MIGDALELE SA FACI BLATUL NICI NU POTI SA-L TAI

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In blat nu este faina, de aceea nu se spune nimic despre ea. Dar nu te obliga nimeni sa incerci sa faci prajitura daca nu ai incredere ca o sa-ti iasa. Iar blatul se taie foarte bine dupa ce se inmoaie de la crema. Orice gospodina cu experienta stie acest lucru. Dupa cum vezi, mie mi-a iesit. Poate e nevoie de un pic de rabdare si munca. Daca te apuci de lucru cu asemenea ganduri negative, 100% ca n-o sa reusesti sa faci nimic niciodata. Imi pare rau de tine.

      Ștergere
  12. Se poate face si cu nuci blatul, nu? Daca nu suntem fani migdale...

    Multumesc,
    Nicoleta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate face, sigur, si blat de bezea cu nuci, dar nucile fiind mai uleioase (mai dense), reteta nu cred ca se potriveste.
      Iti dau insa un link pentru blat cu nuci, dintr-o sursa de incredere.
      http://www.dulciurifeldefel.ro/prajitura-cu-nuca-si-cafea/
      La tot atatea albusuri, cantitatea de nuci este mai mica si se mai adauga si putina faina, plus praf de copt.

      Ștergere
  13. Multumesc tare mult!

    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  14. Daca pun in loc de untul din imagine Rama cub e ok ? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  15. In Norvegia, se numeste ''suksesskake'' adica ''prajitura succes''. Or fi stiut ei de ce! Este delicioasa!

    RăspundețiȘtergere